Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ



Ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά πρωινού, φρυγανιές, παξιμάδια


Τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας χωρίζονται σε ολικής άλεσης και επεξεργασμένα. Η διαφορά τους βρίσκεται στον τρόπο παραγωγής τους.

Τα μεν ολικής άλεσης προϊόντα προέρχονται από άλεση όλου του καρπού του αντίστοιχου σιτηρού. (ψωμί από σιτάρι ολικής αλέσεως, φρυγανιές από σίκαλη ολικής αλέσεως, δημητριακά από βρώμη ολικής αλέσεως), το ανεπεξέργαστο ρύζι κ.α.



Aντίθετα στα επεξεργασμένα κάποια μέρη του φλοιού του καρπού απομακρύνονται με στόχο την καλύτερη υφή και την μακρύτερη διάρκεια ζωής. (άσπρο ψωμί, άσπρες φρυγανιές) , άσπρα μακαρόνια και ρύζι κ.α.

Προσοχή! Με την απομάκρυνση μέρους του φλοιού του καρπού μειώνεται σημαντικά η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Πολλές φορές τα επεξεργασμένα τρόφιμα εμπλουτίζονται με τις βιταμίνες που έχασαν κατά την επεξεργασία αλλά όχι και με τις φυτικές ίνες.

Στο εμπόριο υπάρχουν και πολλά προϊόντα που παράγονται με ανάμειξη προϊόντων από τις δύο κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου