Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΠΙΠΕΡΙΕΣ



Καυτερή ή γλυκιά, κόκκινη, πράσινη, κίτρινη ή πορτοκαλί, μακρόστενη, στρογγυλή, hot ή mild, σε σπόρους, σε σκόνη, σε κομματάκια ή στο λάδι, η πιπεριά υπάρχει σε πολλές ποικιλίες, χρώματα και γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε. Οι Ιταλοί τη χρησιμοποιούν σε πάρα πολλά από τα καθημερινά τους πιάτα, ενώ με μεγάλη συχνότητα τη συναντάμε και στις ασιατικές συνταγές.


Η πιπεριά πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ισορροπία του μεταβολισμού επιταχύνοντας την καύση των θερμίδων προτού μετατραπούν σε λίπος. . Στις δίαιτες συστήνεται παράλληλα με την πιπεριά και το σινάπι. Υπολογίζεται ότι με τρία γραμμάρια την ημέρα από το καθένα, ένα 10% των θερμίδων που παίρνουμε από το φαγητό μετατρέπεται σε ενέργεια. αποτέλεσμα τη μεγάλη συγκέντρωση του αίματος στα σημεία αυτά και την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. H μεγάλη περιεκτικότητα της πιπεριάς σε βιταμίνη Ε προκαλεί στα γεννητικά όργανα αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα τη μεγάλη συγκέντρωση του αίματος στα σημεία αυτά και την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.


Σε πρόσφατη έρευνα βιολόγων και φοιτητών στην Ιταλία, αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση πιπεριάς επιφέρει στον οργανισμό ευφορία και ευεξία. Αυτό εξηγείται ως εξής: η πιπεριά προκαλεί τον οργανισμό να παραγάγει υψηλή ποσότητα ενδορφίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί ευεξία και δύναμη, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ικανοποίηση και πληρότητα μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε πιπεριά, ακόμα και αν δεν το έχουμε ολοκληρώσει με ένα απολαυστικό επιδόρπιο. Στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που έχουν πικάντικο γούστο έχουν πιο ισορροπημένα συναισθήματα και πιο καλή διάθεση μετά το φαγητό από άλλους, εξαιτίας ακριβώς της έκκρισης ενδορφίνης που προκαλείται από τα καυτερά πιάτα ! Οι καυτερές πιπεριές έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική εδώ και αιώνες. Θεωρούνταν ανέκαθεν χρήσιμες για τις διάφορες ασθένειες του γαστρεντερικού τμήματος, συμπεριλαμβανομένων των στομαχόπονων. Η μελέτη της καυτερής πιπεριάς (τσίλι) μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν μια νέα κατηγορία αναλγητικών φαρμάκων που θα σταματούν τον πόνο στην πηγή του
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας βρήκε ότι ουσία παρόμοια με την καψαϊκίνη, που καθιστά καυτερές τις πιπεριές, βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό στις περιοχές του πόνου. Το μπλοκάρισμα της παραγωγής της ουσίας μπορεί να σταματήσει τον χρόνιο πόνο. συμπεριλαμβανομένου του πόνου που συνδέεται με τον καρκίνο και τις φλεγμονώδεις νόσους, όπως η αρθρίτιδαΗ καψαϊκίνη δρα και σαν τοπικό αναισθητικό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται και σε πολλά έμπλαστρα και αλοιφές για την ανακούφιση των πόνων. Πειράματα στα εργαστήρια, έδειξαν επίσης ότι καταπολεμά τους καρκίνους στο πάγκρεας και στον προστάτη. Οι καυτερές πιπεριές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μπορούν να ρίξουν την χοληστερίνη, να εμποδίσουν την αρτηριοσκλήρυνση και να σταματήσουν την αιμορραγία. Ακόμη, μπορούν να ανακουφίσουν και να βοηθήσουν, σε πόνους στη πλάτη ή σε εξαρθρώματα, στον πονοκέφαλο και σε κρυολογήματα

Στην κουζίνα, η καυτερή πιπεριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμή αλλά και αποξηραμένη σε σκόνη, για να νοστιμέψει πολτούς και σάλτσες, αλλά και κρέατα, τυριά διαφόρων ειδών και αλλαντικά. Σήμερα, η καυτερή πιπεριά έχει γίνει ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής κουζίνας και σε πολλές περιοχές αποτελεί τη βάση για μια σειρά από τοπικά προϊόντα
Η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να γίνει άνετα και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας και έτσι μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει τις δικές του φρέσκες καυτερές πιπεριές για κάθε χρήση. Υπάρχουν περίπου διακόσιες παραλλαγές πιπεριάς ανάλογα με το μέγεθος και το χρώμα, αλλά και ανάλογα με τον βαθμό καυτερής γεύσης

2 σχόλια:

  1. Μίας και σε πολλούς δεν αρέσουν τα καυτερά, δοκιμάστε την έξις λύση:
    Τρίψτε αποξηραμένες πιπεριές τσιλι και βάλτε τες σε ένα γυάλινο βαζάκι με μερικές σταγόνες whisky. Την επομένη μέρα προσθέστε ελαιόλαδο και αν θέλετε ένα φύλλο δάφνης, μια σκελίδα
    σκόρδο, λίγο δενδρολίβανο κτλ. και αφήστε το μείγμα για μια εβδομάδα σε σκιερό μέρος. Μερικές σταγόνες στο πιάτο και μερικά κομματάκια τσιλι είναι αρκετά να το απογειώσουν. Μέτα φυλάξτε το μείγμα στο ψυγείο. Μπορείτε να ξεχωρίσετε επίσης τα σποριά από τα τσιλι για ποίο απαλή pasta και να τα βάλετε σε ξεχωριστό βαζάκι με την ίδια διαδικασία και άλλα μυρωδικά για την παραγωγή ενός άλλου ιδιαίτερου λαδιού τις προτίμησής σάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή