Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΙΟΚΙ ΠΑΤΑΤΑΣ


Τα νιόκι πατάτας είναι ένα από τα πιο δημοφιλες πιατα σε όλο τον κόσμο . Υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες: με σιμιγδάλι ,με αλεύρι από καλαμπόκι , και άλλα συστατικά, σύμφωνα με την τοπική παράδοση.


Τα νιόκι ειναι μικρά κομμάτια ζύμης, συνήθως με στρογγυλό σχήμα, που είναι βρασμένα σε νερό ή ζωμό που στη συνέχεια σερβίρονται με διάφορες σάλτσες.


Η προέλευση των νιόκι πρεπει να προσδιορίζεται στην περίοδο κατά την οποία οι πατάτες εισήχθησαν από την αμερικανική ήπειρο στην Ευρώπη .


Από το 1880 , τα νιόκι πατάτας άρχισαν να εξαπλώνονται και όλες οι άλλες ποικιλίες σιγά-σιγά ξεχάστηκαν.


Συστατικά


• Αλεύρι 300 γρ

• Πατάτες 1 κιλό

• Αλάτι

• 1 Αυγό







ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις πατατες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν.
  • Βγαζουμε την φλούδα ενώ εινα ακόμα ζεστές, τις πολτοποιουμε και τις βάζουμε σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
  • Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι , το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να είναι συμπαγές αλλά μαλακό ταυτόχρονα.
  • Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε ένα αυγό και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι ν'απορροφηθει απο τη ζύμη.




  • Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε κυλινδρους πάχους 2-3 cm σε μια αλευρωμένη επιφάνεια .


Μπορουμε να δώσουμε καποιο σχεδιο στην επιφανεια του νιοκι περνώντας το καθε νιοκι πανω σε ενα πιρουνι ( με γραμμες) ή στο πισω μερος του τριφτη. Ειναι κουραστικη διαδικασια αλλα δινει ομορφο αποτελεσμα .






Ετοιμαστε τα νιοκι απο το βραδι, και την αλλη μερα λιγο πριν το γευμα ριξτε τα λιγα λιγα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και αφαιρεστε τα απο το νερο όταν ανέβουν στην επιφάνεια.



Ετοιμάστε τη σάλτσα που σας αρέσει ανάλογα με την εποχή και καλη σας ορεξη .











Συμβουλες
Οι πατάτες, θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση κίτρινη πάστα και παλιες

Όταν ο πουρές είναι ακόμα ζεστός προσθέτουμε αμέσως το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά γιατι ετσι το αλεύρι απορροφειται λιγότερο και τα νιόκι θα ειναι πιο ελαφρια

• Δυσκολία:μέτριας δυσκολίας
• Times:Προετοιμασία: 30 λεπτά
περισσότερος χρόνος μαγειρέματος για τις πατάτες

Αν θελετε μπορειτε να προσθεσετε κομματακια απο μοτσαρελλα και να τα βαλετε στο φουρνο πασπαλισμενα με παρμιτζιανο για ενα τεταρτο. Θα ειναι πολυ πιο νοστιμα και εμφανισιμα


• Διατροφή ανά μερίδα:
Ενέργεια: 432 (kcal)
Πρωτεΐνες: 13.9 (ζ)
Λιπίδια: 3.6 (g
Σύνολο υδατανθράκων: 91.6
Σάκχαρα: 2.0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου