Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΡΑΒΙΟΛΙΑ

Τα ραβιόλια γίνονται με διάφορες γαρνιτούρες και καρυκεύματα. Μπορεί να είναι τετράγωνα ή στρογγυλά με γέμισμα από κρέας, λαχανικά, τυριά, ανάλογα με τις διάφορες τοπικές συνταγές.
Τα ραβιόλια μπορούν να σερβιριστούν με ζωμό ή να συνοδεύονται από σάλτσες. Η επιλογή εξαρτάται επίσης από τον τύπο της γέμισης και από τα γούστα













ΥΛΙΚΑ
  • για τα ζυμαρικά:
  • 3 αυγά
  • 400 γρ. αλεύρι
  • νερό
  • αλάτι

  • για τη γέμιση:
  • 300 γρ. ρικότα
  • 100 γρ. από βρασμένο σπανάκι
  • 5 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 αυγό
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ


1 - Βάζουμε το σπανάκι πλυμένο σε κατσαρόλα χωρίς νερό , σκεπάζουμε με καπάκι για να βγάλει να νερά , το αποστραγγίζουμε, το σφίγγουμε καλά , ψιλοκόβουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα τηγάνι με λίγο βουτύρου.

2 - Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε το ανθότυρο και την παρμεζάνα, το αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

3 - μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με ένα αυγό και τι τοποθετούμε στο ψυγείο.


Προετοιμασία για τη ζύμη:

  • κοσκινίζουμε το αλεύρι με προσοχή, κάνουμε το κλασσικό σιντριβάνι και στο κέντρο βάζουμε τα αυγά και μια πρέζα αλάτι.
  • με ένα ξύλινο πιρούνι ενσωματώνομαι τα αυγά με το αλεύρι ανακατεύοντας τα υλικά καλά μέχρι η ζύμη να είναι συμπαγής και ομοιογενής, στη συνέχεια, σχηματίζουμε μια μπάλα που τοποθετούμε σε ένα μπολ για να ξεκουραστεί για μισή ώρα.



Προετοιμασία για τα ραβιόλια:




  • ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο φύλλα, βάζουμε τη γέμιση άνα διαστήματα.
  • σκεπάζουμε τη ζύμη με τη γέμιση με το άλλο φύλλο της ζύμης, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας γύρω από τα υψώματα του γεμίσματος για να σφραγίσει τα δύο φύλλα.




  • Χρησιμοποιώντας ένα τροχό κοπής ζύμης κόβουμε τα ραβιόλια σε τετράγωνα



  • Αν δεν έχουμε το ειδικο εργαλείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγοκυστες . Θα πρέπει να προσέξουμε να μην τεντώσει τη ζύμη και ν' αλευρώσουμε το κάτω μέρος.
  • Εισάγουμε λίγο γέμισμα στα αυλάκια - δεν πρέπει να υπερβαίνει και στη συνέχεια το συμπιέσουμε ελαφρά με την παλάμη του χεριού σας.
  • Τέλος, χρησιμοποιούμε ένα μικρό πλάστη, πάνω στη ζύμη , και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα χωρίζουμε με το κόφτης

Υπάρχει αν θέλετε και μηχάνημα για τη ζύμη και για τα ραβιόλια που εύκολα μπορείτε να βρείτε πια και στην Ελλάδα


  • Η χρήση τις μηχανή για ζύμη είναι πολύ απλή: πρέπει να περάσουμε μικρές ποσότητες μέσα από τους κυλίνδρους στην πλήρως ανοικτή θέση αρκετές φορές , κάθε φορά διπλώνουμε τη ζύμη σε 3 μέρη,



  • σκοπός αυτής της εργασίας είναι να φέρετε έναν ορθογώνιο σχήμα όσο το δυνατόν ομοιόμορφο, ώστε να αξιοποιήσει πλήρως το πλάτος των κυλίνδρων της μηχανής.




  • Όταν η ζύμη έχει γίνει ένα κανονικό σχήμα προσαρμόζουμε την απόσταση του κυλίνδρου μειώνοντας σταδιακά το άνοιγμα των κυλίνδρων, περιστρέφοντας τον επιλογέα. Όσο πιο κοντά είναι τόσο πιο λεπτή θα είναι η ζύμη



  • Περνώντας τη ζύμη μεταξύ των κυλίνδρων πρέπει την αλευρώσουμε για να μην κολλήσουν οι κυλίνδρου (με το ένα χέρι γυρίσουμε την μανιβέλα με το άλλο κρατάμε τη ζύμη που βγαίνει .





Για την γέμιση να βάλετε λίγη φαντασία με βάση τις προτιμήσεις και τα συστατικά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε (κρέας, αλλαντικά, τυριά κλπ)

Για τη σάλτσα: από απλό βούτυρο και το φασκόμηλο, ελαιόλαδο και τυρί παρμεζάνα, σάλτσα με βάση το κρέας, πέστο και ότι άλλο θέλετε.....μόνο θυμηθείτε να μην υπερβάλλετε τα ραβιόλια είναι χορταστικά , και για να τα απολαμβάνετε δεν πρέπει να γεμίζουμε με υπερβολικά υλικά ........................ .......................

1 σχόλιο: