Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΕ ΕΛΙΟΛΑΔΟ




Οι μελιτζάνες σε ελαιόλαδο είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά κονσερβοποιημένα λαχανικά σε όλη την Ιταλία. H συνταγή τους ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και, μερικές φορές, ακόμη και μεταξύ πόλη σε πόλη.



Συνοδεύουν μια χοιρινή μπριζόλα και είναι ιδανικά για ορεκτικά και ως γέμιση για σάντουιτς.






Υλικά για τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο:

• 2kg μελιτζάνες (δεν πρεπει να εχουν πολλα σπορια )
• 1 λίτρο λευκό ξύδι
• αλάτι
• ελαιόλαδο
• σκόρδο
• ρίγανη
• καυτερή πιπεριά


Προετοιμασια :



Έπλυνα και ξεφλουδίσα τις μελιτζάνες και τις εκοψα σε πολύ λεπτές φέτες, τις τοποθετησα σε ενα στραγγιστηρι πασπαλισμενες ομοιόμορφα με αλάτι .


Τις καλύψα με ένα βάρος (εγω εβαλα ενα ταπερ με νερο).

Τις άφησα για περίπου 1 ώρα για να απελευθερώσουν όλο το νερό τους .

Σε μια βαθια κατσαρόλα έριξα 1 μέρος νερό 2 μέρη ξύδι και τα έφερα σε σημείο βράσμού, καθάρισα με το χέρι τις μελιτζανες πιέζοντας πολύ καλά για να φύγει όλο το νερό και τα βούτηξα στο νερό και ξύδι για 3 - 5 λεπτά (δεν πρέπει να μαλακώσουν) .
Τις στράγγισα και τις τοποθέτησα πάνω σε ένα τραπεζομάντιλο αραιά για τουλάχιστον 12 ώρες

Στη συνέχεια τις τοποθετησα σε γυάλινα βάζα αποστειρωμένα , προσθέτοντας το σκόρδο, ρίγανη και καυτερή πιπεριά κάθε λίγες στρώσεις και τα κάλυψα με λάδι.
Την άλλη μέρα συμπλήρωσα με άλλο λάδι (πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 εκ. επάνω από τις μελιτζανες. Τα σφράγισα και τα φύλαξα σε δροσερό, ξηρό μέρος.
Θα τις φάμε στις χειμωνιάτικες μέρες ....

1 σχόλιο:

  1. Αυτή είναι μια εξαιρετική συνταγή,
    την έχω δοκιμάσει από μια γερόντισα
    από την Καλάβρια της Ιταλίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή